Folytatva sorozatunkat, melyben már olvashattatok Etiópiáról és Brazíliáról, most Costa Ricát ismerhetitek meg.
Costa Rica pezsgő mindennapjai, csodás tájai és káprázatos ételei szinte mágnesként vonzzák a turistákat az év minden szakában. Azonban van valami, ami miatt nem csak a pihenni vágyok érkeznek ebbe az országba és ez nem más, mint a Costa Ricai kávé. Utánozhatatlan ízvilág és kiemelkedő minőség jellemzi ezt a régiónak éppen ezért, a specialty kávé világában is jelentős szerepet tölt be. A magasan kvalifikált Costa Rica-i kávé, jellemzően a Caturra és néha a Catuai kávéfajtákból, gyakran telt, gazdag, erőteljes ízzel rendelkezik.
Történelem
Az 1700-as évektől beszélünk costa ricai kávéról. Arabica kávét először Costa Rica középső völgyeiben termesztettek. A siker nem maradt el, hiszen a természeti adottságai – hűvös klíma, termékeny talaj, magas domborzatok – tökéletesek a kávétermesztéshez. A kormányzat is hamar belátta, hogy ez bizony egy nagyon virágzó iparág lehet, ha kellő támogatást nyújtanak. A támogatás egyik legjelentősebb elemeként ingyen földet biztosítottak a kávé farmereknek a 19. században, így hát nem is meglepő, hogy robbanásszerűen megemelkedett a termesztett mennyiség. 1829-re Costa Rica kávé hozama felülmúlta a dohány, cukor és kakaó által termelt teljes éves állami bevételt. Igazi hírnévre és elismerésre egy angol kapitánynak köszönhetően tett szert, aki az 1800-as évek közepén küldött szét Anglia területén több zsák kávét, aminek hatására a britekben azonnal kialakult az érdeklődés a costa ricai kávé iránt. A II. világháború ideje alatt Anglia volt a legnagyobb átvevője a Costa Ricából exportált kávénak. A gazdasági növekedés és a jólét azonnal meglátszott az országon. Megépült a vasút az ország Atlanti partvidékéig, és a gyönyörű Nemzeti Színház San José-ban.
1989-ben megszületett a törvény, miszerint tilos 100% arabica kávén kívül bármilyen más típust termeszteni az országban. Ezzel igyekeztek arra sarkalni a farmereket, hogy csak a magas minőségű, kifogástalan kávé termesztésére törekedjenek.
Termesztés
Costa Ricán átutazva szinte mást sem látunk mint színes kávé farmokat. A legtöbb kávétermesztésre szánt terület Tarrazú, San José, Cartago, Heredia, Puntarenas, Alajuela provinciákban található. Tökéletes klíma, vulkanikus és extrém módon termékeny talaj járul hozzá az összetéveszthetetlen kávéízvilághoz. Costa Ricán a kávéfarmok 90%-a kicsi családi farmok, ami azt jelenti, hogy a termesztés, gondozás és a szüretelés folyamatai általában kézi erővel zajlik, ez pedig nem jelent mást, mint ellenőrzött, magas minőséget.
A kávébabok szüretelése után eltávolítják a gyümölcshúst és kiterítik vagy gépbe rakják száradni a babokat. Amikor kellő mennyiségű nedvesség párolgott el a babokból kézzel szétválogatják méret és forma szerint.
Ízjegyek A costa ricai kávék általában lágy, alacsony savasságú kávék. Tökéletes délutáni újratöltődéshez vagy az álmos hétvégi reggelek hosszú kávézásaihoz. Jellemző ízjegyei a tejcsokoládé és a karamell, tejjel is kitűnő kombinációt alkot.