Costa Rica kávé farmjai

Costa Rica kávé farmjai

Folytatva sorozatunkat, melyben már olvashattatok Etiópiáról és Brazíliáról, most Costa Ricát ismerhetitek meg.

Costa Rica pezsgő mindennapjai, csodás tájai és káprázatos ételei szinte mágnesként vonzzák a turistákat az év minden szakában. Azonban van valami, ami miatt nem csak a pihenni vágyok érkeznek ebbe az országba és ez nem más, mint a Costa Ricai kávé. Utánozhatatlan ízvilág és kiemelkedő minőség jellemzi ezt a régiónak éppen ezért, a specialty kávé világában is jelentős szerepet tölt be. A magasan kvalifikált Costa Rica-i kávé, jellemzően a Caturra és néha a Catuai kávéfajtákból, gyakran telt, gazdag, erőteljes ízzel rendelkezik.

Történelem

costa rica kávé
Costa Rica-i kávészüret

Az 1700-as évektől beszélünk costa ricai kávéról. Arabica kávét először Costa Rica középső völgyeiben termesztettek. A siker nem maradt el, hiszen a természeti adottságai  – hűvös klíma, termékeny talaj, magas domborzatok – tökéletesek a kávétermesztéshez. A kormányzat is hamar belátta, hogy ez bizony egy nagyon virágzó iparág lehet, ha kellő támogatást nyújtanak. A támogatás egyik legjelentősebb elemeként ingyen földet biztosítottak a kávé farmereknek a 19. században, így hát nem is meglepő, hogy robbanásszerűen megemelkedett a termesztett mennyiség. 1829-re Costa Rica kávé hozama felülmúlta a dohány, cukor és kakaó által termelt teljes éves állami bevételt. Igazi hírnévre és elismerésre egy angol kapitánynak köszönhetően tett szert, aki az 1800-as évek közepén küldött szét Anglia területén több zsák kávét, aminek hatására a britekben azonnal kialakult az érdeklődés a costa ricai kávé iránt. A II. világháború ideje alatt Anglia volt a legnagyobb átvevője a Costa Ricából exportált kávénak. A gazdasági növekedés és a jólét azonnal meglátszott az országon. Megépült a vasút az ország Atlanti partvidékéig, és a gyönyörű Nemzeti Színház San José-ban.

1989-ben megszületett a törvény, miszerint tilos 100% arabica kávén kívül bármilyen más típust termeszteni az országban. Ezzel igyekeztek arra sarkalni a farmereket, hogy csak a magas minőségű, kifogástalan kávé termesztésére törekedjenek.

costa rica kávé farm
Kávéültetvény

Termesztés

Costa Ricán átutazva szinte mást sem látunk mint színes kávé farmokat.  A legtöbb kávétermesztésre szánt terület Tarrazú, San José, Cartago, Heredia, Puntarenas, Alajuela provinciákban található. Tökéletes klíma, vulkanikus és extrém módon termékeny talaj járul hozzá az összetéveszthetetlen kávéízvilághoz. Costa Ricán a kávéfarmok 90%-a kicsi családi farmok, ami azt jelenti, hogy a termesztés, gondozás és a szüretelés folyamatai általában kézi erővel zajlik, ez pedig nem jelent mást, mint ellenőrzött, magas minőséget.

Costa Rica coffee regions
Forrás: cafebritt.com

A kávébabok szüretelése után eltávolítják a gyümölcshúst és kiterítik vagy gépbe rakják száradni a babokat. Amikor kellő mennyiségű nedvesség párolgott el a babokból kézzel szétválogatják méret és forma szerint.

Ízjegyek A costa ricai kávék általában lágy, alacsony savasságú kávék. Tökéletes délutáni újratöltődéshez vagy az álmos hétvégi reggelek hosszú kávézásaihoz. Jellemző ízjegyei a tejcsokoládé és a karamell, tejjel is kitűnő kombinációt alkot.