Etióp kávé – Etiópia a kávé őshazája

Etióp kávé – Etiópia a kávé őshazája

A specialty kávé kultúrájába az egyik legelismertebb kávé az etióp kávé. Bármely specialty kávézó polcain, kínálatában megtalálható. 3 legnépszerűbb kávétermesztő területe Sidamo, Harar és Limu. A kávét, mint gyümölcsöt egy etióp pásztor fedezte fel a 8-9. század környékén. A kecskéken észrevette, hogy ha fogyasztanak egy bizonyos bokor piros színű bogyóterméséből, akkor nyugtalanok és szokatlanul aktívak lesznek. Ezen a felfedezésen felbuzdulva próbálta ki a kávét, akkoriban még csak a cserjéről szedett termés formájában. Innen indul a 21. század legnépszerűbb italának története.

Múlt, jelen, jövő – számokban

Etiópia az arabica kávé ötödik legnagyobb exportőre a világon. A 2019-es előrejelzések alapján idén októberig bezárólag 7,35 millió 60 kilós zsák, tehát 441.000 metrikus tonna kávét termesztettek Afrikának csak ezen a részén. Ebből 4 millió zsák (240.000 metrikus tonna) kerül exportra, melynek fő piaca Európa. A kávétermelés évi 800 millió dollárt hoz Etiópiának és 15 millió ember megélhetését biztosítja.

etióp kávé térkép

Sajnos, a klímaváltozás ezt a régiót meglehetősen komolyan érinti, így nem sok bizakodásra okot adó előrejelzést olvashatunk. A National Geographic magazin már 2017-ben arról írt, hogy a fentiekben leírt számok évtizedeken belül radikálisan változhatnak. A növekvő átlaghőmérséklet, és a csapadékmennyiség folyamatos csökkenése nem csak ezt a kávétermő régiót érintheti súlyosan. A század végére az ország a termésének akár 60 %-át is elvesztheti. Az idősebbek elmondásai alapján 6-7 évtizeddel korábban még minden évben volt jó termés, ez mostanra már csak minden 5. évre igaz. Azonban, van még esély a kávétermesztés megmentésére- Évente 32 méterrel magasabbra kell telepíteni a cserjéket, ezzel követve az éghajlati változásokat.

Az újhullámos kávézás nagykövete

Amikor a kávézás új hullámáról (harmadik hullámként is szokás emlegetni) beszélünk, kikerülhetetlen ez a csodás afrikai ország. Minden specialty kávézó polcán – szerencsésebb esetben az őrlőjében – találkozunk etióp kávéval.

A leggyakrabban gyümölcsösen fanyar, virágos, bergamotos és ritkább esetben tejcsokoládés lecsengésű etióp kávékkal kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat. Aki egy kicsit is kíváncsi és nyitott a kávé világára, nem lehet kifogása az afrikai kávé megkóstolására. Filterkávé és eszpresszó formájában is magával ragadó. Abban az esetben, ha délután botlunk bele valamelyik újhullámos kávézóba nyugodtan kérjünk filtert, az eredmény nem csak vizuálisan, de ízre is nagyban hasonlít egy teára. Így nem csak egy teljesen új élményben lehet részünk, de hosszabb ideig élvezhetjük kávénkat is.

Mitől lesz egy kávé gyümölcsös? Attól, hogy a cserjék közelében termesztett más növények ízjegyeit a kávégyümölcs magába szívja a talajból. Ehhez van egy kis történet, melyről pontosan nem tudni, hogy igaz-e, de annyira kedves, hogy megosztjuk veletek. Ez pedig így szól: az afrikai elefántok (és, mint kiderült, a kecskék is) szeretik a kávécserjéről lelegelni a gyümölcsöt, ezért a farmerek citrus fákkal ültették körbe az ültetvényeket, ezzel megakadályozva az elefántok dézsmálását. Tehát innen a gyümölcsössége az etióp kávénak. 😊

Amiben biztosan nem fogsz csalódni

Egy-két nagyobb vállalat által működtetett földet kivéve, Etiópia kávé termelésének 98%-a apró, földműves család farmjain történik. Ez a vibrálóan sokszínű, magasan a tengerszint feletti terület gazdag a természet által nyújtott szépségekben, azonban nagyon szűkös az ivóvíz készlete. Ennek okán a legtöbb farm, a Nílus mentén található, hiszen ez a folyó biztosítja számukra az ivóvíz ellátást. Ezek közül összegyűjtöttük nektek a legnépszerűbbeket, amik a kávéjukkal biztosan elégedett mosolyt csalnak az arcodra.

etióp kávé száritása

Sidamo (Yirgacheffe) – Ez az etióp terület leginkább a gyümölcsös, kicsit fűszeres, igazán komplex kávéiról ismert. Sidamo leghíresebb kistérsége Yirgacheffe, amely az illatok, ízjegyek széles skálájával büszkélkedik. Nem ritkán pedig ebből a régióból kerülnek ki a világon legjobbnak választott kávék is.

Harar – Ez az etióp régió az ország legmagasabban elhelyezkedő területe. Erre a területre a legjellemzőbb feldolgozási módszer a száraz, vagyis természetes eljárás. A kávé gyümölcsöket szárítóágyakon vagy a cserjéről le sem szedve hagyják a napon kiszáradni, így igazán jellegzetes ízvilággal rendelkeznek, gazdag, testes, csokoládés lecsengéssel párosulnak.

Limu – A prémium kávék szülőföldje. Mosott eljárással feldolgozott kávéik alacsony savasságnak, kiegyensúlyozott, édes ízvilágnak örvendhetnek. Az innen útnak induló kávék gyakran összetéveszthetőek a Sidamo régiói társaikkal.

Néhány korábbi etióp kávé amit pörköltünk:

Kello Guji Etiopia specialty kávé

Gora Kone Etiopia specialty kávé

Dumerso Etiopia Specialty Kávé

One thought on “Etióp kávé – Etiópia a kávé őshazája

Comments are closed.